dinsdag 7 maart 2017

Gehaakt dekentje met stoere structuur en franjes (gratis patroon)

Ik heb een nieuwe favoriete haaksteek gevonden: vasten paarsgewijs! Het is een simpele steek maar zorgt voor een super mooie en stoere structuur. Ik maakte er een dekentje mee, maar volgende winter ga ik ook zeker een sjaal of col met deze steek maken. Het dekentje is perfect als babydeken maar ook heerlijk voor warme voeten op de bank ;-) Mijn deken is 78cm bij 112cm maar dit kun je uiteraard aanpassen aan jouw wens. Veel plezier weer!
babydeken, babykamer accessoire, Gehaakt, Gehaakt/ crochet, vasten paarsgewijs, Gratis patronen, handwerken, Julia haakgaren, Studio Mojo, Zeeman,
Wat heb je nodig:
- 6 bollen Julia wol van de Zeeman in de kleur crème
- Haaknaald nr 7
- Kartonnetje van 18 cm breed om de franjes te maken
- Schaar
- Stopnaald om de draadjes weg te werken
- Eventueel een leren label. Ik bestelde de mijne bij mez11.nl
 
babydeken, babykamer accessoire, Gehaakt, Gehaakt/ crochet, vasten paarsgewijs, Gratis patronen, handwerken, Julia haakgaren, Studio Mojo, Zeeman, Zo maak je het dekentje
Haak 101 lossen
Haak een vaste in de 2e losse van de naald. Steek de naald nogmaals in de 2e losse, haal een lus op, steek de naald in de 3e losse, haal een lus op (je hebt nu 3 lussen op je naald), haal de draad door de 3 lussen.
Steek de naald nogmaals in de 3e losse, haal een lus op, steek de naald in de 4e losse, haal een lus op, haal de draad door alle lussen.
Haak op dezelfde manier door tot het einde van de toer: dus de 4e en 5e samen haken, de 5e en 6e samenhaken, 6e en 7e samen haken, etc.
Eindig met een keerlosse, keer en herhaal bovenstaande toer. Vergeet de vaste aan het begin van de toer niet! 

Kortom: je gebruikt dus de haaksteek die je normaal gebruikt om te minderen: 2 vasten samen haken. Maar doordat je nu steeds start in de reeds gehaakte steek behoud je hetzelfde aantal steken. Tel anders af en toe even voor de zekerheid, het moeten er 100 zijn ;-)
 
Zorg dat je wat garen overhoudt om de franjes te maken. Om op een snelle manier touwtjes van dezelfde lengte te maken wikkel je de wol heel veel keer om het kartonnetje. Haal de wikkel van het kartonnetje en knip aan de boven- en onderkant door. Gebruik 2 draadjes voor 1 franje en maak deze met een tussenruimte van zo'n 3 cm aan de zijkanten van het deken.

babydeken, babykamer accessoire, Gehaakt, Gehaakt/ crochet, vasten paarsgewijs, Gratis patronen, handwerken, Julia haakgaren, Studio Mojo, Zeeman,


babydeken, babykamer accessoire, Gehaakt, Gehaakt/ crochet, vasten paarsgewijs, Gratis patronen, handwerken, Julia haakgaren, Studio Mojo, Zeeman,


29 opmerkingen:

 1. Gewoon echt supermooi! Ik ga een tochtje naar de Zeeman plannen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig dekentje met een stoere uitstraling. Het ziet er ingewikkelder uit, dan het in werkelijkheid is. Bedankt voor weer een gaaf haakidee.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel leuk idee!! Deze steek ga ik zeker eens proberen! Mooie deken, een evergreen die overal bij past.
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor alle lieve woorden, dames! Zo leuk om te ontvangen en te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er geweldig uit! Ga ik ook proberen! Thx☺

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik altijd zo leuk om te horen!!! Dank voor je bericht! En veel haak-plezier!
   Groetjes,
   Saskia

   Verwijderen
  2. Hoi hoi ik wil heel graag deze woondeken maken maar dan in blokjes heb namelijk 3 kleuren ik ben een beginnende Haakster is deze patroon wat voor mij dan ?

   Verwijderen
  3. Jazeker! Ik heb inmiddels al meerdere beginnend haaksters gehoord die dit dekentje makkelijk te maken vonden. Gaat je dus vast ook lukken! En je kunt heel makkelijk van kleur wisselen door de keerlosse in de nieuwe kleur te haken en dan de nieuwe toer te starten. Heel veel plezier en laat me weten als je nog vragen hebt!
   Groetjes,
   Saskia

   Verwijderen
 6. Ben druk bezig in hetzelfde garen het dekentje aan het breien.
  Plezant werk en een mooi resultaat met het garen.
  bedankt voor het patroontje
  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel leuk om te horen! Veel dank voor je bericht en nog veel maak-plezier!
   Groetjes,
   Saskia

   Verwijderen
 7. Super leuk dekentje, ik haak nog niet zo lang, en dit is heel makkelijk :) Leuk om als kraamkado voor een vriendin van mij.
  Bedankt voor het delen! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super leuk zo'n persoonlijk kado! Veel plezier met maken en geven!

   Verwijderen
 8. Ik maak deze volgende week!
  Echt SUPERMOOI!!!
  Die maak ik voor een vriendin,... geslacht baby ken ik niet,... een idee hoe ik in twee kleurtjes kan werken? Fransjes zal ik er niet omheen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super leuk om te horen!! Dank! En het patroon leent zich heel goed om bv strepen te haken. Of wat ik ook altijd mooi vind: 2/3 van 1 kleur en 1/3 van een andere kleur. Of een andere variant is met 4 (of meerdere) kleurvlakken schuin boven elkaar, maar dat geeft misschien wel wat uitdagingen bij de kleurwissels. Of een basic-deken met een mooie gekleurde rand. Of in dit mondriaan-jaar wat mooie mondriaanstrepen ....of maak ik de keuze nu te moeilijk? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Het gekleurde randje lijkt me wel leuk,
   Maar ik ben geen superervaren haakster,... 😃

   Verwijderen
  3. Een rand van vasten rondom is het makkelijkste (1 of meerder toeren) en geeft een mooi effect. En misschien is het een geruststelling door te vertellen dat ook mijn haaksel nog meer dan eens tot stand komen door trail and error hoor ;-) Maar dat is juist het fijne aan haken: uithalen en opnieuw beginnen is altijd een optie. Het lukt je vast
   Groetjes,
   Saskia!

   Verwijderen
 10. Dank je wel voor het leuke patroon.
  Een vraag: eerst heb ik een gedeelte gehaakt met haaknaald 7. Dan kom ik met 101 (100na de eerste toer) nauwelijks aan de 90cm. Met haaknaald 8, ik haak niet strak, bereik ik bijna 1.00m. Hoe kan het dat jij met dit aantal toch op 112cm komt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmmm... ik heb mijn dekentje nog eens nageteld en gemeten maar kom echt op dit aantal en deze afmeting. En ik dacht altijd dat ik redelijk gemiddeld haakte (niet heel strak en ook niet los) maar misschien haak ik dan toch vrij los. Ik kan het verschil anders niet verklaren. Misschien is het idd een idee om met naalden 8 te haken en bv met 120 lossen te beginnen? Wel iets meer werk maar dan kom je hopelijk wel op de goede afmetingen. Idee?

   Verwijderen
  2. M'n reactie op jounantwoord is niet aangekomen zie ik. Schrijf ik 'm gewoon nog een keer :)
   Wat aardig dat je alles nog een keer hebt nageteld. De kleine (lees strakke)deken is klaar. Nu opnieuw begonnen en voor m'n gevoel valt de draad steeds van de naald zo los haak ik nu maar nu kom ik wel aan een grotere afmeting en komt het patroon mooier uit.
   Het is en blijft een prachtig patroon! Veel positieve reacties in m'n omgeving!

   Verwijderen
  3. Hoi Janneke, leuk dat je nog een berichtje terugschrijft en super om te horen dat het patroon zo in de smaak valt! Heel tof!
   Groetjes,
   Saskia

   Verwijderen
 11. Wat een superleuk deken! Ik vroeg mij af of er ook een patroon is van dat schattige konijntje:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En de kids gebruiken het hier ook echt met heel veel plezier op de zondagochtend voor de tv!
   De knuffel is ook een van mijn verzinsels en maaksels. Ik wilde er nog kleertjes bij naaien maar ik verzin steeds andere projectjes ;-) Goed dat je me erop wijst! Ik zal het patroon binnenkort eens uitschrijven. Dan vind je het hier terug op de blog.

   Verwijderen
 12. Vraagje ik ben met die patroontje bezig en heb 101 lossen gehaakt met nld 5 2de toer nld 4.5 en ben nou bij mijn 3de toer maar het word een halve circel hoe kan dit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je het aantal steken geteld? Misschien heb je per ongeluk toch geminderd? Het moeten er 100 zijn. Als je wel het goede aantal steken hebt zou ik gewoon even stug doorgaan. In het begin krult het werk nog maar als je lap groter wordt trekt dat wel weg.
   Veel succes!

   Verwijderen
 13. Hi, ik haak al enig jaren maar kan geen tekst uitleg volgen. Raar maar waar.
  Ik kijk gewoon op een haaktekening en ik kan dan wel een nieuwe haakpatroon leren haken.
  Helaas is uw uitleg in tekst, ik kan het moeilijk begrijpen :-s
  In uw uitleg stond: "Eindig met een keerlosse, keer en herhaal bovenstaande toer. "
  Wat bedoel je daar precies mee?

  Kan je mss een voorbeeldje geven of t anders uitleggen? Please?
  Ik zou je dankbaar zijn want het is een prachtpatroon!

  Greetz
  gwennie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gwennie,
   Super leuk dat je het zo'n mooi patroon vindt. Dank je! En een tekening of schema zeggen soms idd meer dan woorden ;-) Ik heb daarom zojuist een klein haakschema toegevoegd aan bovenstaand bericht. Laat je me even weten of je er zo mee uit de voeten kan?
   Groetjes,
   Saskia

   Verwijderen